Внимавайте за авторските права на снимките, преди да ги публикувате в сайта на образователната институция.

Внимавайте какви снимки публикувате в интернет. След заведен иск от страна на фотограф, с нарушени авторски права заради снимка, публикувана от училище, по повод проект на училището, Съдът на  Европейския съюз реши, че всеки, който желае да публикува дадена снимка, трябва да вземе разрешение от автора ѝ преди да я публикува. Дори снимката вече да е свободно достъпна в интернет, пак трябва да се иска разрешение.

"Публикуването в уебсайт на снимка, която е било свободно достъпна на друг уебсайт с разрешението на автора, изисква ново разрешение от този автор", се посочва в изявление на съда, цитирано от "Политико".

Обезщетението на съда в Германия, е в размер на 400 евро. 

Какво реално се случва?

Ученик сваля и използва за училищен проект снимка, която била достъпна на сайт за пътуване. Въпросната снимка по-късно била публикувана и на сайта на училището. Така училището нарушава авторските права.

Присъдено е в полза на фотографа, защото е дал разрешение само на сайта за пътувания. 

За да се избегнат такива дела, искайте разрешение всеки път когато публикувате снимка, дори тя да е пусната свободно в интернет пространството. Можете да я ползвате само Вие, но не и да публикувате от името на институцията.

 

За автора