17 урока, които научих от татко.

снимка на инж. Калина Христова

Лесно се дават съвети. Трудния момент идва, когато на практика трябва да постигнем някакъв баланс, или да вземем някакво решение. Тези дни на мен ми се наложи да взема сложно решение.  Минах през всички етапи на приемане, оценка на риска, оценка на ситуацията... включително и през дисбалансираните емоционални състояние. На всеки етап вземах решение и после се сещах, "Божее, това го знам от татко". Етапите в живота на всеки човек са различни, но в моменти на равносметка, имаме нужда от помощ. Реагираме по различен начин. Едни плачат и се затварят в себе си, други изпадат в паники, трети стават агресивни. Общото между тези хора е, че всеки един има нужда от подкрепа, от нещо, което да му покаже посоката , нещо, което да го "подпре". Това, което днес споделям с Вас, е онова, което научих от моя баща. Нещо, което всеки път ми дава сила и ме "изправя на крака". Нямам претенции това да са дълбоки житейски философски съждения, но дори и на един човек да мога да помогна, ще бъда щастлива.

  1. Урок за сходството и привличането

   В нашия живот нищо не е случайно. Ние несъзнателно привличаме към себе си онези хора, които са като нас и онези събития, от които се страхуваме.

   2. Урок за правото и избора

   Човек има право да бъде където иска, да прави каквото иска, стига да не наранява околните. Не е трудно да се вземе решение. Трудно е после да се      живее с това решение. Когато човек иска нещо невъзможно, е необходимо да погледне от друг ъгъл и да потърси друг път.

   3. Урок за причината

   Ако някой има проблем с всички, основният проблем в повечето случаи, е този "някой"

   4. Урок за натрупването

   Мисли и действия, които човек подтиска в себе си, винаги излизат на повърхността в най-неподходящия момент. Това, което отричаме, винаги генерира по - голяма енергия от това, което приемаме.

5. Урок за бариерата

Понякога имаме даден шанс веднъж в живота. Тогава трябва бързо да вземем решение и да преминем на нов етап от житейския си път. Именно в този момент съдбата "разрешава" да се изправим пред нови възможности.

6. Урок за дълговете

Плащаме за всичко: и за действието, и за бездействието. Ние решаваме кое колко струва. Всяко нещо си има цена.

7. Урок за заключената врата

Нашият живот е низ от избори. Едни врати се отварят, а други се затварят. На всяка затворена врата се отварят други 3. Идеята е да се огледате и да потърсите нова гледна точка. Нашите неуспехи са резултат от нашите мисли.

8. Урок за ограниченията

Не можем да получваме всичко. Ограниченията не са причина да спираме и променяме целта. Никога не трябва да се отказваме да опитваме, но и трябва да приемаме загубите с достойство, като училище, от което излизаме без диплом. Тайната на щастието се крие в способността да се радваш на малките неща и на момента "тук и сега".

9. Урок за отгоровностите

Всяко нещо, за което носим отговорност, обезпечаваме с труд и плащаме със сълзи. Има събития, за които не носим отговорност.

10. Урок за управление на процесите

След като събитието е настъпило, не можем да променим миналото. Разглеждаме ситуацията тук и сега, в дадената среда, без да търсим виновни. Търсим решение. Всяко решение взето в даден момент, в дадена ситуация, е правилно и не бива да се упрекваме за него след години. Изменената ситуация, не води до по - правилно решение. Няма случайни събития. Ето една техника, която помага да вземете правилното решение, с много малки, като процент, допустими грешки. Вземете един лист, разделете го на две. В лявата част напишете плюсовете на ситуацията, в дясно минусите, после оценете тежестите ( кой плюс или минус би повлиял на живота Ви дългосрочно) и вземете решение.

11. Урок за промяната

Ако искате промяна, променете се първо Вие, после сменете средата и ако се налага сменете и гледната точка. Всяка промяна е за добро.

12. Урок за цената

Цената се определя от способността ни да овладаваме рисковите ситуации. Колкото по-далече стигнете по грешния път, толкова по-скъпо ще струва.

 13. Урок за хармонията

Човек подсъзнателно търси хармония във всичко. За да се постигне хармония с околния свят, трябва да сме в хармония със себе си.

14. Урок за огледалото

Всичко, което показваме, огледално се връща в нашия живот.

15. Урок за верижната реакция

За всяко събитие си има причина и всяко действие води до реакция. В основата на всичко е мисълта и способността ни да правим оценка на причинно - следствените връзки.

16. Урок за стила

Стил не се купува. Стил се възпитава. Хора без стил, нито работят качествено, нито живеят пълноценно.

17. Урок за самооценката

Ако самия ти не се харесваш, никой няма да те хареса. Хората помнят какво е казано, но не и кой го е казал. Ако 100 пъти пред външни хора кажете, че сте "недостойни", на 101 околните ще го мислят за Вас.

 

За автора

снимка на инж. Калина Христова

Консултант с над 15 години опит като експерт и одитор по:
"Управление на качеството ISO 9001", "Управление на риска" ISO 31000, IEC/ISO EN 31010"
Експерт с над 10 години опит в подпомагане на компании в криза, "Стратегическо планиране", "Стратегическо... Прочетете повече