За едно пиленце с куцо краче….

снимка на инж. Калина Христова
Имало едно време …. Така започва всяка приказка и обикновено краят е как принцесата намира принца, как доброто възтържествува.

Напоследък все по – често виждам приказки без край или такива, в които края е съкрушителен за душата. От години се опитвам да мотивирам децата, да боря порочната система и днес, като че ли за първи път се уплаших, колко страшно е в реалния живот. За първи път си дадох сметка, как действително живеят част от децата и колко ставам безсилна, когато видя прекършен човек. 

 
Има едно дете, с което работя във фондацията. Момиченце. Умна, чаровна, борбена. Всичко, което би желала една майка от дъщеря си,  това дете го притежава. Аз лично бих била горда да имам такава дъщеря. Днес видях детето прекършено. И то прекършено от собствените си родители. На раменете му тежи целия свят. Бащата „попийва“ (според думите на майката), а майката не пие …освен 2-3 чашки вечер…иначе не пие. Детето няма собствена стая. Спи в хола. До тук добре, не всеки има голямо жилище…, но в същия този хол, вечер, майката и бащата гледат телевизия на салатка и ракийка. Пушат и „си почиват“ след тежкия работен ден. Познайте кой после спи в тази стая, кой се събужда с главоболие, с изкривен гръб ( защото дивана е малък) и кой „прихленчва“, като тик, когато е сред хора (или е леко притеснен), защото така подсъзнателно успокоява нервната система, след поредните скандали и емоции у дома. Иначе, родителите спят в спалнята. Хапват, пийват….в хола. Кухнята не може да се ползва, защото има нужда от основно подреждане и почистване. Други стаи няма. В апартамента има 3 котки ( все пак майката има сърце и обича животните). Банята е във вид „приличен“, но за дом на клошари. Детето ми се довери. Потърси подкрепа. Опитах. Не може. Не става. Никой не може. Как да кажа на детето, че не мога. Сринах се. Каквото и да направя, няма да има никакъв смисъл, защото родителите не осъзнават какво причиняват на собственото си дете. За тях, това е нормален начин на живот и нормално възпитание. Коя съм аз, че да давам съвети?!?
 

Днес седнах в парка и загледах едно красивичко гълъбче с куцо краченце. Вървеше отделно от другите и накуцвайки, бавно стигаше до трохичките на бабата до нас, която ги хранеше. Пиленцето беше пострадало от ония безумци, които поставят примки за птиците.

Моето пиленце, беше вързано от други безумци, мислещи само за собственото си спокойствие и собствения си извратен живот. Празен, убит и идиотски живот, който съсипва психиката на едно дете.
 

Сега пак ли ще кажете, че образователната система е виновна? Пак ли ще упрекнете учителите? Кой учител може да промени средата, в която живее едно дете? Дори и да знае, той е безсилен. Ето приемаме, че аз като учител знам. Регистрирам в карта фактите ( по системата по качество и управление на риска). Не давам експертиза, само идентифицирам и излагам факти. Сезирам социални служби или „Закрила на детето“ и …. и нищо. И аз, и Вие знаем , че това трудно се доказва. Какво става в семейството си остава там. Само можем да предположим какви ужаси изживява детето и в какво състояние може да изпадне. Дори някой да ги снима с камера, пак няма да има реакция. Порочен кръг. Безмилостна система. Права има само насилника, не и потърпевшия.
Фактите ... Дете в риск, няма адекватна помощ от никъде, няма механизъм за въздействие, няма никой. Държавата функционира само по документи. Всичко това се описва само с една дума - убийство. Убийство …на душа. Детска душа.

Та пак за приказката….моята приказка. Такава, каквато искам да я чуя.

Имало едно време, едно пиленце. Пиленцето загубило едното си краче. Накуцвайки растяло, растяло, следвало мечтите си. Превърнало в голям, силен орел. Литнало и стигнало до върха на планината. Там се радвало на слънцето, отгледало потомството си спокойно, свободно и живяло щастливо. 
Къде съм аз в приказката?
Аз съм там, където са падналите орли, с прекършените криле. Докато имам сили, докато съм жива, ще се боря да летят отново...нищо, че крачетата им са били счупени.

 

За автора

снимка на инж. Калина Христова

Консултант с над 15 години опит като експерт и одитор по:
"Управление на качеството ISO 9001", "Управление на риска" ISO 31000, IEC/ISO EN 31010"
Експерт с над 10 години опит в подпомагане на компании в криза, "Стратегическо планиране", "Стратегическо... Прочетете повече